Facebook
ООС Младост
Обединено общежитие за средношколци в град Силистра

Сътрудничество „Среща с приятели“ организираха в Силистра ръководствата на средношколските общежития в Силистра и Плевен

Идея на ръководствата на средношколските общежития в Силистра и Плевен е причина за гостуването в Силистра на делегация от плевенското общежитие начело с директора му Веселка Лилова. Преди година, по време на една среща в Ловеч, директорите на двете общежития Валери Тодоров на ООС „Младост“ в Силистра и Веселка Лилова на Плевен е бил обсъждан варианта да се създаде традиция за общото отбелязване, както на значими годишнини и тържества от националния календар, така и да се търсят методи и начини за приобщаване на фолклорните и културните традиции на регионите, в които се намират общежитията , в този случай Плевен и Силистра.
Подобна среща няма аналог в национален мащаб, което я прави още по автентична и се очаква не нея да бъдат обсъдени и доразвити и други начинания по линия на сътрудничеството между двете институции.

 


Уникалното в случая е , че е предвидено срещата да премине на две нива – на ниво ръководства и на ниво ученици, като разбира се след приключването на двудневната среща ще се обобщят мнения и препоръки в насока подобряване работата в общежитията от една страна и създаването на дългосрочни приятелства между учениците. Част от програмата е и т.нар. кулинарен модул, където без да има състезателен характер, учениците ще споделят кулинарни рецепти от двата региона. В рамките на програмата „Младите за Силистра „ общежитието е спечелило два проекта , единият е за добротворчество и за продължаване на традициите, в рамките на който е и създадената неформална група „Бабините внуци“, където учениците реализират творческите си идеи, както в кулинарията и кулинарните традиции, така и в традиционните занаяти. В тази връзка , подобаващо ще бъдат отбелязани и наближаващите коледно новогодишни празници.

 


„Основната идея на „срещата с приятели“ е да посрещнем и да отбележим именно коледните и новогодишните празници, като в програмата на срещата са залегнали именно такива дейности“, споделя Тодоров.